Världens bästa uppfinning

Det står mellan...

*vattentoaletten - still going strong

*tvättmaskinen - rena kläder, ah...

*mobiltelefonen - trevlig att ha när man går vilse

Inte en droppe regn...

...och inte så mycket vatten hemma heller eftersom vår vattentunna fått en spricka i botten. Krångel krångel krångel! Fast i natt hade vi ström så jag sov ganska bra under fläkten i säkert två timmar.

Det är uppenbarligen skorpionens år i år, den senaste veckan har de invaderat vårt "compound". En av våra grannar blev stucken i söndags-kväll, men mår bra efter ett läkarbesök och lite steroider. Vi gjorde en ordentlig vända-upp-och-ner-på-hela-lägenheten-genomsökning och låter nu inte dörrarna ut stå öppna. Det är ju bra för då kan inga skorpioner komma in. Det är mindre bra för den varma luften inomhus, som inte har någonstans att ta vägen eller någon sval(are) luft utomhus att blanda sig med. Det har diskuterats tidigare, men värmen är ett ständigt återkommande samtalsämne här och den forsätter utan några tecken på att vilja dra sig tillbaka. Igår eftermiddag var det så varmt att jag svettades så att det rann trots att jag satt helt stilla i över en timme. Värmen har tvingat mig att utveckla en ny teknik som går ut på att jag alltid måste stå vänd mot alla människor, har jag suttit ner har jag nämligen vackra fuktiga fläckar längs hela kroppen. Det är onekligen svårt att hoppa ur en taxi framför en byggnad och sedan ta sig in i den, hela tiden vänd så att ingen ska se hur svettig jag är. Kanske ska jag bara ta och lägga ner hela projektet?

Efter att ha befunnit mig i samma tidzon som Sverige har jag nu förflyttat mig bakåt i tiden, då Nigeria inte håller på med sommar- och vintertid. Stor förvirring när datorn ville uppdatera sig och ha en tid medan telefonen insisterade på en annan och ingen i min omgivning kunde svara på frågan "Do you have summer and wintertime here?" med annat än "ja, vi har årstider din outbildade slyngel".

Nytt hår i helgen också, det tog sex timmar och det var så varmt och jag hade så mycket träsmak i rumpan efteråt att jag somnade så fort jag kom hem och sedan inte orkade göra någonting mer under hela dagen.

Besökte Rolis kyrka, the Reedemed Christian Churh of Good i onsdags. De hade en liten föreläsnings-sammankomst med tips och råd kring det mesta i livet. Det talades om hur man undviker att använda receptfria läkemedel på fel sätt, hur man lättast blir gravid och mår bra, samt hur man ger sina barn en näringsrik och väl sammansatt kost. Det låter kanske lite småtrist, men jag hade jätteroligt. Det vill säga, fram tills dess att det var dags att be. Vi ställde oss upp och pastorn sa; "Lets pray". Jag knäppte mina händer, sänkte mitt huvud - och höll på att få en hjärtattack av ren skrämsel när 150 personer alla börjar be/tala i tungor/hoppa/dansa/skrika/sjunga samtidigt. GANSKA annorlunda mot vad jag är van vid...(understaitment of the year)

Min afrikanska familj


Iyabor, Roli, Elin och Faith

Ett hus? Ett plan? Nej, en vansinnig arkitekt!


Eh...om man inte har råd med BÅDE ett flygplan och ett hus, då kan man slå två flugor i en smäll och göra som ovan

Nytt hår i helgen


Tänk, det tog bara sex timmar och gjorde lika ont som att få levern utskuren med en trubbig sked. Men no pain, no gain.

Här bor jag!


Free, I am free at last!

Gissa vem som är ute och åker runt stan själv?! Yours truly! Efter en del övertalning har jag nu fått tíllåtelse att ta mig fram själv, på dagtid, förutsatt att jag meddelar vart jag ska och när jag har kommit fram. Ni anar inte hur härligt det är att återigen testa på att vara en vuxen människa och inte en liten vante som hänger och slänger efter Roli när hon ska någonstans. Jag firade min nyvunna frihet med att åka till Center for Womens Development för att se om jag kunde övertala någon där att prata lite med mig. Efter att ha skrivit in mig, vilket man måste göra precis överallt, gick jag vilse i kontorskomplexet och var borta säkert 20 minuter innan jag hittade fram till en trevlig man som kunde hjälpa mig. Fast hans trevlighet försvann rätt fort när han upptäckte att jag inte hade mina brev och intyg på vem jag är och vart jag kommer ifrån med mig. Det är ju naturligtvis superklantigt av mig, mitt enda försvar är att jag inte tänkte på det eftersom jag aldrig behöver ta med sådana saker i Sverige. Den nu rätt ilskne mannen bad mig ihövligt att försvinna och inte ta upp mer av hans värdefulla tid, och jag lommade iväg, stukad. 100 meter senare kom en liten man flåsande efter mig. Den ilskne mannens chef hade hört om min fadäs och var villig att göra ett undantag. Gött mos! tänkte jag och bokade, trodde jag, in en intervju till idag fredag. Förberedd till tusen och med varje upptänklig form av legitimation med mig kom jag så tillbaka i morse och fick sätta mig i en djuuuuuup blå lädersoffa från 1985. Nämnde jag att jag var laddad? På gränsen till övertänd snarare. Tänk er då hur det kändes när det visade sig att vi idag hade bokat ett möte för att se när vi kunde boka en intervju. Lite snopet, ja. Men på onsdag ska den mycket snälle dr. Themba mobilisera alla han kommer åt på centret så då ska det minsann bli intervjuat av.

Jo, jag har varit på nationalbibblan också. *paus* Det är väldigt väldigt svårt att beskriva upplevelsen utan att låta snobbig och nedlåtande, så läs följande med vetskapen om att det verkligen inte är meningen...för om det här var nationalbiblioteket vill jag inte se hur de regionala biblioteken ser ut. Biblioteket bestod av en stor sal med sex bokhyllor. På dessa stod diverse böcker, i oordning. Bredvid "Lantbruksmaskiner förr och nu" från 1924 stod "Partikelfysik för genier" från 1960. Böckerna var trasiga, och inga nyare än tio år. I salen fanns också små små obekväma bord i trä där man kan sitta och läsa. Alla var upptagna. Hälften av besökarna sov i värmen. Det finns ingen luftkonditionering, bara en ensam fläkt i taket. Den är dock inte på eftersom man för tillfället saknar elektricitet.
    Jag kunde inte hitta det jag sökte själv så jag letadeupp en bibliotekarie för att fråga. Han förstod inte alls vad jag sa, inte ens när jag uppförde  "Jag letar efter officiella dokumnt angående tidigare och nuvarande regerings policys vad gäller jämställdhet och kvinnors demokratiska deltagande" som charader. Till slut fick jag skriva ner några stödord på ett papper som han kunde visa sin chef, som i sin tur kunde visa det för någon som kunde hjälpa mig. Jag hamnade slutligen i ett tio kvadrat stort - litet? - rum med referenslitteratur där jag förklarade att jag vill ha allt som handlar om kvinnor. Jag fick två böcker och fyra häften. En bok var jättebra, resten var väl...sådär. Man lär sig verkligen något nytt varje dag!!

Nu ska jag ut i solen igen, kanske händer det något den här gången.
//Blekfisen Elin

Varldens basta uppfinning

Deltagare i tavlingen ar;

- Vattenklosetten

- Vattenkylaren

- Flakten/luftkonditioneringen

Fler tavlande inom kort.

Uppdatering av status - Trott

Det enda stalle dar jag inte svettas ar under fotterna, pa trampdynorna. Allt annat ar genomfuktigt. Hoppas det ger er harliga mentala bilder, ni som inte har vett att njuta av kylan i Sverige!
    Idag ar jag pa praktiken, som i vanliga fall har luftkonditionering. Fast idag kommer och gar strommen sa mycket att den aldrig hinner kyla luften. Namnde jag att det ar ganska varmt just nu?
    Nar det ar valdigt varmt, da blir det dalig kvalite pa somnen...nog om det nu.


Sant som man inte pratar om i Sverige, det pratar man om hela tiden har. Jag har ju tidigare framfort nagra forsiktiga funderingar kring den nigerianska arligheten, och dar har vi verkligen en kulturkrock. Eller en kulturatombomb kanske snarare beskriver laget. HEJ, DU HAR EN FINNE PA KINDEN! skulle man inte skrika till sin kompis nar man traffas i en folksamling i Sverige. Ni kan ju gissa vart det hande och vem som var inblandad. Det finns flera andra exempel, men jag har nu gatt vidare (!) och forsoker fundera kring fenomenet och over min egen reaktion. Jag blir ledsen, generad...you name it. Vart gar gransen for hur mycket man ska integera sig och ta seden dit man kommer, och nar ska man satta ner foten och saga ifran att nej, det har vill jag inte vara med pa, det gor mig ledsen. Antar att jag blev rik om jag hittade svaret pa den fragan... Om inte annat tror jag i alla fall att det ar nyttigt att vara pa den andra sidan, i minoritet. Jag aker hem om ett tag, men invandring och integration ar ju aktuella fragor aven i Sverige. Visst ska man ta seden dit man kommer, men hur mycket ska vi egentligen begara att manniskor lamnar vid ytterdorren nar de tar av sig skorna och stiger in hos oss?
     Sa mycket av mig och mina varderingar stalls pa sin spets har, sa manga saker som jag aldrig reflekterat over ifragasatts och jag inser att jag kanske inte ar jag, jag ar den kultur jag ar uppvuxen i. Det ar lite trottsamt att standigt ta stallning, kanske ar det darfor jag ar nagot trott for tillfallet...


Att man aldrig lär sig...

Jag borde aldrig ha sagt något! Tror ni att det har regnat sedan jag skrev senast? Tror ni att det har blivit svalare? Knappast mina vänner. Istället har det blivit varmare, om det nu är möjligt. Men NEPA, som står för strömmen, har varit snälla och gett oss el under nätterna så att fläktarna kan vara på och vi kan få lite sömn. Och man står ut, man rör inte på sig, man sitter i skuggan, man flämtar med tungan utanför som en hund. Och tack och lov tycker alla att det är lika jobbigt, vilket gör det väldigt mycket lättare för mig, som inte behöver vara ensam om att smälta.

Jag kanske inte har berättat det här men jag bor i ett inhägnat område. Det är först en 2 meter hög mur, och sedan är det taggtråd på den. Vi har också vakter som öppnar porten åt oss när vi ska någonstans med bilen och håller koll på vilka som kommer och går. Om de inte känner igen dig kommer de att eskortera dig till den du vill träffa och vänta tills den personen har godkänt dig innan de går tillbaka till sin lilla kur. Det är två vakter på varje skift, och de har maskingevär eller kulsprutor eller vad det nu heter. De snällaste vakterna heter Steve och JT. De är snälla och pratar alltid lite med mig när jag kommer och går. Att bo med all den här "säkerheten" är väldigt konstigt för mig, men så har de flesta det här. Jag har aldrig varit rätt, om det sedan beror på att jag är naiv och lite korkad, eller om det faktiskt inte är jättefarligt, ja, det lämnar jag åt er att bestämma.

I helgen tog jag mod till mig och frågade Roli om jag kan få börja röra mig själv under dagtid inne i Abuja. Jag hade förberett ett långt tal för att övertyga mig, men hon sa "okej" direkt. Snacka om antiklimax, men på ett ganska trevligt sätt. Jag kollade med ambassaden och de menar att utlänningar visst kan ta taxi när de ska någonstans, så länge de inte åker svarttaxi och kommer överens om priset innan resan påbörjas. Om en liten stund ska jag iväg för första gången. Resan går till statsbibblan. Det låter kanske inte så spännande men jag har fjärilar i magen!

I helgen åt jag grillat gethuvud. Det var...gott. Det kom inte, som jag tänkt mig, in ett helt gethuvud på bordet, utan skålar med köttbitar och sås i. Ögonen lät jag dock bli... Kvar på listan över saker jag måste smaka innan jag åker hem är nu krokodil och orm. Man äter även katt, hund och apa i Nigeria, men det tänker jag hoppa över.


Kram, Elin


ÄNTLIGEN!


Mörka moln betyder...ja, just det, REGN! Igår började det ta mig tusan äntligen regna! Jag sprang ut och dansade tills jag var helt genomblöt, vilket i och för sig gick ganska fort eftersom varje droppe var som en pingisboll. Så skönt! Så svalt! Så gott jag sov! Hurra hurra hurra! Jag älskar det här landet!

Ful fisk


Den här inte så snygga fisken höll på att ge mig en hjärtattack häromdagen när jag böjde mig ner för att ta ut något ur ett skåp, tittade upp och var 10 cm från firrens feja. Fast gott smakade den!

Frågestund; mitt hår

Jag har, som ni har sett, flätat håret. Detta uppskattas mycket av lokalbefolkningen. Har dock fått några frågor som jag vill besvara på detta sätt, så att alla kan ta del av de mycket viktiga svaren;

* Ja, vita ser spännande ut i flätor. Om jag inte har det uppsatt i en knut ser jag ut som en eurodiscostjärna från 1990-talet. Men det är ju retro och fint. (Erykah Badu är målet, om jag har ett sådant för mitt utseende)

* Jag har skydd på huvudet när jag går ut - scarves eller likande. Det funkar inte att smörja skallen med solskydd...det blev väldigt kladdigt. Och förresten orkar jag inte vara ute i solen mer än fem minuter åt gången. Världens tråkigaste aktivitet är utan tveka att sola. Det är själsdödande.

* Det gjorde ganska ont att göra flätorna, särskilt de på höger sida, bak på skallen. Men jag sa inte ett pip och fick berömm av frisören. (Vill haft en klubba) Tyvärr kommer de att hålla max 2 veckor, sedan måste jag göra om dem. Eller något annat liknande.

* Det finns extensions, löshår som är inflätat i mitt riktiga hår, i min hårfärg. Eller ja, min färgade färg så alltså.

Det var ju trevligt med en frågestund. Någon som har några fler frågor?


Nej, nu kan jag inte hålla mig längre

Jag hade tänkte skona er, men nej, det går inte. Jag har en sådan fasansfullt bitter dag att jag bara måste få dela lite av min galla med er, mina kära vänner och släktingar. (Ja, just det, släkten kanske läser här också. Om ni göra det fastar och mostrar och föräldrar, läs inte det här. Det innehåller fula ord och annat otrevligt.)

Well, jag är så trött på det här landet och på vad de kallar sin fina ärlighet. Det är inte ärlighet utan en praktiskt ursäkt för att slippa tänka innan de öppnar käften. Ja, jag blir ledsen när ni kommenterar hur jag ser ut när jag hör på. Jag hör er och jag är inte intresserad av era åsikter, kapisch!?

Jag är inte längre intresserad av att planera mina toalettbesök utifrån när det finns vatten att spola med. Och nej, jag är inte road av att behöva kuta runt som ett jehu och jiddra med folk som försöker lura mig för att köpa vatten för att ta en dusch. Inte road alls! Och jag är trött på den här j*vla värmen som kokar min hjärna. Och jag är trött på mig själv för att jag inte packade några minishorts och tubtoppar.

Sluta glo. Jag är vit, du är svart, get over it. Det är direkt oartigt att stå och glo och sedan peka när jag går förbi. Och nej, jag är inte smartare för att jag är vit, sluta behandla mig som en kunglighet. (Det verkar vara en ganska vanliga missuppfattning här, att vita är mer kompetenta än svarta oavsett utbildning.) 

Sluta köra som galningar, ni kommer fram oavsett. Eller nej, det gör ni inte, för era bilar pajar mitt på motorvägen. Och är det så att det är målat TRE filer på vägen betyder det INTE att ni kan hitta på ytterligare TVÅ filer bara för att ni känner för att knö. Ni stör mitt svenska ordningssinne. Om Farbror Staten - ja, Farbror passar bra för det här mansgrisiga landet - säger att det ska vara på ett sätt så ska det vara så. Så gör vi i Sverige och därför är det det bästa sättet. Och sluta muta varandra för att gå före i kön.

Nej, jag kan inte pidgin men jag försöker. Men det är faktiskt direkt otrevligt att prata med varandra på ett språk alla utom jag kan, när jag är med. Jag kommer inte att lära mig varken yoruba eller hausa medan jag är här, så prata så att jag förstår.


Och om jag vill dricka cola så tänker jag dricka cola, okej?(Nu känns det bättre. Tack för att du lyssnade!)


På västfronten intet nytt

Så var man här igen, på kontoret. Ganska trött efter ett par dagar med över 40 grader och inte en tillstymmelse till vind. Igår var det dock ganska molnigt och det åskade, vilket ju alltid är härligt. Iyabor har kommit hem från sjukhuset och mår rätt bra, hon blir extremt bortskämd av sina båda systrar som gör allt för att passa upp på henne. (Avis - jag?)

Nej, så mycket mer händer faktiskt inte. Jag borde ju jobba lite men jag säger som Pippi; "men ser du just idag, går det inte så bra, jag gör det helst en annan dag!"

Efter


Före


En chockartad helg

Det började i torsdags, när Rolis syster som är på besök tyckte att värken i magen hon först trott var pms inte gav med sig och blev värre och värre. Det slutade på sjukhus med en brusten blindtarm, en hårsmån från döden. I Nigeria är det fåt sjukhus som har en blodbank, och Iyabor har dessutom en ovanlig blodgrupp. Hon mår förhållandevis bra nu, men måste stanna kvar på sjukhuset ett tag till för ytterligare blodtransfusioner och dropp och sånt. Båda de återstående syskonen i familjen Umukoro är här, Edward eftersom han har samma blodgrupp som Iyabor och därför har kunnat dela med sig, och Faith eftersom någon måste vara på sjukhuset för att ta hand om patienten. Det är inte direkt som i Sverige om man säger så... Patienten få själv stå för sin mat, så vi lagar hemma och kör dit. Patienten får själv klara sig på toaletten, i duschen etc. (VälfärdsSverige - jag älskar dig!!)

Så jag är lite trött.

Köket


Massor av fina maskiner, synd att det inte finns någon el direkt...

Vår lägenhet, nummer 16


Där inne bor jag!

Bandet och jag

'
Dansadansadansadansa!

Lessons learned, del två

* Nigerianskor har inte hår på benen, och tycker det är intressant att jag tjatar om att raka benen stup i ett.

* Nigerianer tycker att det är roligt att vita människor rodnar. Därför försöker de chocka dem så ofta de kan för att se deras ansikten byta färg. Jag har som en liten kurs får våra grannar i hur det är vara vit. Jag får berätta att det är svårare att bli brun på benen än i ansiktet, det är därför jag har vita ben och rött ansikte. Och att jag måste vara försiktig i solen så att jag inte bränner mig. Jag känner hur jag gör världen till ett bättre ställe!

* I Nigeria bleker kvinnor sin hud med jättestarka krämer för att se mer ut som vita. Krämerna fräter bort det översta hudlagret. De kan inte vara i solen överhuvudtaget efter en ordentlig blekning, och huden åldras väldigt mycket väldigt fort. Roli berättade om kvinnor som blekt sig så hårt att delar av skelettet blir synligt. Och i Sverige ligger vi och pressar i solarium för att se mer ut som dem... Det är i sanning en galen värld vi lever i.

* Dagens pidgin;
- Eaterias - resturanger
- Plated hair - flätat hår
- Tinted hair - färgat hår

En vanlig dag

På begäran; en vanlig dag i Abuja.

Vaknar kring sex. Det är en bra tid att gå upp, sover man längre vaknar man genomsvettig. Solen är på väg upp men det är fortfarande mörkt inomhus, så det gäller att komma ihåg vart man la ficklampan igår kväll. Eftersom jag nästan alltid är sist upp brukar vattnet vara slut, så jag ut och hämtar en hink. Tar en dusch genom att hälla den över huvudet, det är ljuvlig.

Sen är det på med kläderna och iväg. Vi har runt två mil hemifrån in till kontoret, med morgonens rusningstrafik tar det runt 45 minuter. De första 500 metrarna består av gropig grusväg som är full av folk och motorcyklar. Man kan inte köra fortare än 20 km/h och Roli ligger på tutan hela tiden för att varna (!) andra trafikanter. Väl ute på den trefiliga motorvägen väntar nästa kaos. Alla är så angelägna om att komma fram att det har bildats fem filer. Mellan dessa går dödsföraktande försäljare runt och kränger tuggummin, strumpor och brandsläckare. Nigeria skulle må bra av att importera Bilprovningen, varje morgon är det minst 3 bilar som ger upp andan, gärna mitt i trafiken så att alla måste in i andra filer för att komma förbi.

Väl på kontoret njuter jag av luftkonditioneringen. Det finns en liten resturang i huset där jag äter lunch. Det är ris, yams och fisk som gäller. 20 kr kostar maten och det är väl precis vad den är värd. Vägen hem är vanligtvis inte lika överfull.

Det första vi kollar när vi kommer hem är 1) om det finns el och 2.) om det har funnits el under dagen - i så fall är vattnet i kylen kallt. För det allra mesta finns det inte el, men det har funnits en stund på dagen. När solen går ner kring åtta blir det snabbt nermörkt och vi sätter på generatorn. Det är som att dra igång en båtmotor, och alla är väldigt förvånade över att jag klarar det. (En av anledningarna till mitt smeknamn "khpakho" vilket betyder stark) Via generatorn får vi el till lamporna, takfläktarna och TV:n. Jag eller Roli - i ärlighetens namn mest Roli - lagar lite mat på gasspisen och sedan äter vi sittande på golvet. Jag diskar. (Trodde du inte va=))

Innan det är läggdags tar man sig en ny dusch. Vattnet blir alldels brunt av allt damm harmattan har blåst på en. Sen är det hopp i säng. Då är man redan genomsvettig igen, det gälleratt hitta en sovposition där inga kroppsdelar rör vid varandra. Myggnätet stoppas in under madrassen, och är man lite pigg kan man läsa en stund i ficklampans sken. Sen är det nattinatti. Kring halv tolv stängs den sista generatorn i området av och det enda som hörs är syrsorna...och vildhundarna som slåss. Sov gott!

Killar, ni ligger illa till!

Tillbaka efter en extra lang helg orsakad av diverse muslimska festligheter. I ett land med halften kristna halften muslimer har man delat upp de offentliga helgdagarna mellan de tva religonerna sa att de har fatt lika manga var. Mycket trevligt initiativ tycker jag!

I sondags besokte jag tillsammans med runt 25 av vara grannars basta vanner en resturang stor som en mindre by mitt ute i ingenstans. Jag maste varit den forsta vita person de nagonsin sett, nagra barn kom till och med fram och petade lite forsiktigt. (Elin - utstallningsobjekt 52.) Vi at hel grillad fisk och drack palmvin. Det ser ut som skitigt diskvatten och smakar lite syrligt och valdigt mycket alkohol. Glada i hatten kallade nagra i ganget pa ett band som gick runt mellan borden. Bandet bestod av en massa trummor och en hemmagjord gitarr med tre strangar. De spelade och sjong en stund tills Samson, var granne, kom pa hur roligt det skulle vara att be dem sjunga speciellt for mig. Det resulterade i att hela bandet stod och skrek/sjong ElinElinElinElin i 20 minuter. Det var mycket uppskattat, nastan lika uppskattat som nar jag stallde mig upp och dansade till musiken.

Dansandet gav mersmak och vi fortsatte kvallen pa diverse dansstallen. Musik var bra, luftkonditioneringen var annu battre, och killarna var bast. Svenska killar - ja, det ar roligt att generalisera - slang er i vaggen! Har dansar man tills fotterna trillar av, ingen skillnad mellan konen. Inte heller dansar man bara med dem man kom med, man turnerar runt hela dansgolvet. Att jag hade roligt ar val underforstatt. Halv fem trillade jag i sang och jag har inte hamtat mig annu...

Hamta vatten

Igar mina vanner, da gjorde jag nagot som jag ar valdigt stolt over. Jag gick och kopte vatten alldels sjalv! Dar jag bor ar det namligen sa att vi inte har rinnande vatten utom kanske en kvart varje vecka, sa istallet har vi en jattetunna som vi hamtar mindre spannar ur. I alla fall, ibland tar det slut i jattetunnan. Da maste man ga och hitta en liten man, [merouwa], som kor en stor vagn med en massa dunkar pa. Sen gar man fore honom hem. Man maste ga jattelangsamt for han har mycket att putta pa, och man far inte hjalpa honom for da skrattar de andra mannen - som ar arbetslosa och bara hanger och lever pa sina fruar - och tycker att han ar omanlig. Sen gar han och haller i innehallet fran alla dunkarna i var tunna, och for detta betalar man honom 18 kr. Det som ar lite tricky i situationen ar att dessa vattenkorare for det mesta tillhor folkgruppen hausa och inte pratar nagon engelska. Och sa naturligtvis det faktum att jag ar vit och att alla darfor tror att jag inte fattar nagonting. Men igar lyckades jag alltsa fa hem vatten till huset, och jag ar sa stolt att jag nastan spricker!

Dagens ord

Dagens ord är harmattan. Nej, inte har-mattan, utan har-mat-tan. Det är namnet på den torra och varma vind från Saharas öken som blåser över Nigeria i detta nu. Det gör sikten dålig, det gör dig dammig, det ger maten ett visst tuggmotstånd. Men det gör inget, för det är damm från Sahara, och det är så himla coolt!

Dagens pidgin är "Hawfa?", alltså "how far?" sagt som ett ord. Det används som hälsningsfras och gör alla jag säger det till väldigt muntra. Kan bero på mitt inte helt perfekta uttal...


Det är krångligt med det elektriska


Här ska man byta beroende på om man tror att det kommer ström via ledningarna eller om man tänker köra sin generator. Lite krångligt först men sen lär man sig.

Ahdjä kphako!


Världens starkaste Elin - med plantain i köket

Tisdag

Det ar tisdag och jag sitter pa min praktikplats och skriver. Vi har precis kommit tillbaka efter att ha besokt en skola i en av Abujas fattigare fororter. I Nigeria har man olika klubbar i skolorna, och en timme i veckan ar deras aktiviteter schemalagda. Lite som "elevens val" som det hette pa min tid. I alla fall sa startar GIEVA en sadan har klubb pa skoltid for att stodja elever som inte annars skulle kunna studera vidare. So far, so good. Det som jag som svensk - for det maste vara darfor jag reagerar - reagerar pa ar att klubben bara ar till for skolans absoluta akademiska elit. Vi ska ge oss sjalva en applad och kanna oss utvalda berattar man, vi tillhor skolans toppskikt. (Ja, inte jag personligen da) Barnen far beratta vad de vill bli nar de blir stora, det ar lakare, uppfinnare och advokater. Nar det ar fragestund undrar en liten kille hur han ska ga tillvaga for att kunna bli lakare, vilka amnen han ska studera extra i och sa vidare. Han far till svar att han forst maste prata med sina foraldrar, det kan vara sa att de har tankt ut ett annat yrke at honom, och da maste han ju faktiskt respektera det. En flicka far veta att hon maste anpassa sin utbildning till ett eventuellt aktenskap. Jag maste medge att jag ar skeptisk; kulturkrock eller gar jag emot mina principer om jag fortsatter?

For ovrigt ar det JATTESVART att klura ut hur man gor ett snabelA pa nigerianska tangentbord.

//Elin

Hum..!

Nu började jag skriva ett inlägg, och sen försvann det jag ville berätta rätt ut i världsrymden. *Lång paus* Nej, jag kommer inte på det. Det lär väl dyka upp inatt när jag ska somna, eller vad tror du?

It´s alive!

Ja, käre värld! Jag överlevde! Eller det kanske det inte var någon förutom jag själv som tvivlade på...men det gick i alla fall. Fy fabian säger jag, bli inte sjuka! Och tack tack tack till alla som skrivit så söta kommentarer, jag blev alldeles lycklig inuti...

Idag är det måndag och jag sitter på Rolis kontor och försöker att inte somna. Man blir trött av värmen och allt som händer. I helgen har vi sight-seeat en kyrka, lite regeringsbyggnader och en stor park. Sedan har vi träffat en statsanställd som dealar i tomtmark och mina värdar har köpt sig en tomt lite sådär bredvid lagen. Fast, som de säger "Vadå, alla gör ju så!" Sedan gick vi på ett mycket coolt fiskställe och åt fisk som grillades på itusågade oljefat. Det var STARKT men gott. (Tog 20 minuter efter att vi ätit klart innan jag kände mina läppar igen) Till detta kalas drack vi den något alkoholhaltiga Smirnoff Ice, som kostar typ 8 kronor flaskan. Hela måltiden - för tre personer - gick på strax under 80 kronor. Tur det när kronan är värd nästan ingenting! =)

Ikväll ska vi gå på bio och se "Changeling" med Angelia Jolie. Jag hade egentligen velat se en inhemsk film, men det hittade vi ingen.

Eh, jo. Vi skulle ju flyttat i dagarna, till en lägenhet som Victor fått genom sitt jobb. Den ligger närmare stan, har rinnande vatten och hyfsat tillgång till ström. Det är bara det att när Victor skulle hämta nycklarna fick han också en lista med regler som måste följas om man vill bo kvar... En av dem var att man inte får bo andra än make, fru och barn upp till 18 år i lägenheten. Så tji fick jag, vi får bo kvar där vi bor tills jag åker hem och de kan ta sitt nya residens i besittning.

Tjing! //Elin